2 Nisan 2008 Çarşamba

The Kite Runner / Uçurtma Avcısı

Sevgistanbul’da rastladığım bu filme, ilk defa Afganistan’ı konu edindiği için kayıtsız kalamazdım ve ilk fırsatta oturup izledim. Aslında, filmin Afgan filmi olduğunu zannediyordum, oysa ki bir Amerikan filmiymiş. Üstelik Afganistan diye yutturdukları sahneler de Çin’de çekilmiş.

Nihal Bengisu Karaca da film hakkında bir yazı kaleme almış. Kendisi filmin çok Amerikancı durduğundan yakınmış ve politika ile sanatın birbirine girmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirmiş. Ben de kendisine büyük ölçüde katılıyorum ve sözünü edeceğim nedenlerden dolayı da filmi sakıncalı bile buluyorum.

Filmin içeriğine ve anlattığı hikayeye pek değinmeden, eleştirilerimi sıralamak istiyorum. Filmin ilk yarım saatinde küçük bir çocuğun maruz kaldığı taciz sahnesi adeta filmi kapatıp devam etmeme kararı almama neden oluyordu. O anda aklımdan geçen ilk şey: Böyle bir sahneyle verilmek istenen mesaj ne olabilir düşüncesiydi, ya da bunu izleyen bir Amerikalı ya da herhangi bir dünya vatandaşı ne düşünecekti: Birincisi, Afganistan’ın çok ilkel ve insanlıktan nasibini almamış bir ülke olduğuna pekala ikna olabilirdi. İkincisi, müslüman bir ülkede bunlar uluorta yaşanıyorsa, demek ki müslümanlar böyle sapık insanlar gibi bir kanaate de sahip olabilirdi.

Filmin sonlarına doğru koca bir stadyumda göstere göstere gerçekleşen recm sahnesi, bu ikinci kanaati destekler mahiyette. Taliban kontrolündeki Afganistan’da sebebini bilmediğimiz nedenden ötürü bir kadın, binlerce kişinin gözleri önünde recm ediliyor, ilginçtir ilk taşı atan da bu az önce sözünü ettiğimiz çocuk tacizini gerçekleştiren kişi. Dahası, yetimler yurdundan küçük çocukların Taliban tarafından zorla alınıp kız erkek demeden tacize uğradığını da ibretle seyrediyoruz.

Neticede, her iki sahne de kanımızı donduruyor. Hadiselerin gerçekliğinden şüphe etmekle beraber, tamamiyle Rus işgali olsun, Amerikan hegamonyası ya da Taliban yönetimi olsun sonucun değişmediğini, mazlum halkın her halukarda çile çekmeye devam ettiğini zorla da olsa idrak edebiliyoruz. Ancak, az önce de belirttiğim gibi, olaylara içeriden bakamayan bir izleyici için Taliban idaresinin zalimliğinden çok Müslüman imajının barbar, insanlıktan nasibini almamış bir cinsel sapık şekline sokulduğunu görüyoruz.

Üçüncü dünya ülkelerine Demokrasi’yi ve insan haklarını getirme sevdalısı Amerikan yönetiminin propagandasından öteye geçemeyen bu film, izlenmeyi pek de hak etmiyor.

4 yorum:

sevgistanbul dedi ki...

Ben filmle ilgili yorumlara katilmiyorum.Evet,tabii ki Musluman imaci ve Bati'daki propoganda korkunc ve tam da bu nedenle bu konuda hakli olarak hassasiz.Ne var ki her olumsuz sahne ya da senaryoyu 'Muslumanlar kotu gosteriliyor'a baglamak bana fazla zorlama geliyor.
Afganistan'da Taliban yonetiminin tam olarak ne yaptigini,cocuk tacizinin olup olmadigini bilemeyiz,ama sonucta bu bir romana dayanan bir senaryo.
Ayrica Musluman kimligine sahip insanlar taciz yapmaz iddiasinda da bulunamayiz.Boyle bir sey demek Ahmedinecad'in 'Iran'da gay yoktur' demesi gibi bir sey olmaz mi?
Recm sahnesi konusunda da ben zinaya dair bir sey duydum sanki filmde.Bu uygulamanin da bazi ulkelerde oldugunu biliyoruz.
Neyse,elbette yorum farki olacak.Herkesin bir filmden ayni mesaji almasini bekleyemeyiz zaten.
We can always agree to disagree...

Adsız dedi ki...

Merhaba.

I don't really understand your posting on The Kite Runner but I've watched the movie and planning to buy the book. I've seen a copy of it in a bookstore in Davao City.

By the way, I have a new work now. I live on my own now in Cotabato City, where my new work is. Tesekkur ederim.

Adsız dedi ki...

Merhaba.

I don't really understand your posting on The Kite Runner but I've watched the movie and planning to buy the book. I've seen a copy of it in a bookstore in Davao City.

By the way, I have a new work now. I live on my own now in Cotabato City, where my new work is. Tesekkur ederim.

Norodin
http://nmakalay.blogspot.com

Cosmictree dedi ki...

Elestirilerinde haklilik payi var ama bu filmin yazari Afgan olan bir kitaptan uyarlandigini unutmamak lazim...

Abartili "Orta Dogulu" imaji her Bati yapimi filmde var zaten ama insan unsurunu one cikarmasi bakimindan bu filmi carpici ve izlemeye deger buluyorum...

P.S. Blogunu yeni kesfettim, sik sik ziyaret etmeyi umuyorum...