12 Ağustos 2012 Pazar

Turist Vizesi Nasıl Alınır?

Vize Türü B-1 ( turist vizesi)   Başvuru Yeri: İstanbul Konsolosluğu

Başvuru Öncesi

1. En az 6 aylık  bir pasaport çıkartılması ( Tavsiye edilen 10 yıllık)
2. Fotoğraf işlemleri:
Aşağıda belirtilen sitede belirtildiği şekliyle fotoğraf çekilmesi gerekiyor:
http://travel.state.gov/visa/visaphotoreq/photocomptemplate/photocomptemplate_5330.html


Başvuru Süreci

1. DS-160 Formunu Doldurunuz.
İnternet üzerinden DS-160 formu doldurulduktan sonra, müracaatçıların kişisel bilgilerinin ve barkod onay numarasının olduğu onay sayfasını basmaları ve randevu tarihinde yanlarında getirmeleri gerekmektedir. (Formu doldururken doğru vize türünü seçebilmek için lütfen aşağıdaki siteyi ziyaret ediniz.)
https://ceac.state.gov/genniv/

Bu form Türkçe değil, ancak sağ üst köşede bulunan menüden Türkçe seçilirse dil yardımı Türkçe olacak. İlerleyen aşamalarda sorulan soruların Türkçe olarak açıklamasını görmek için soruların yanındaki ünlem işaretini tıklamak gerekiyor ya da yazıların üzerine fareyi götürünce açıklamasını Türkçe olarak gösteriyor.

Formu doldururken yanınızda pasaport bulunması, CD’ye kaydedillmiş uygun ebatlarda fotoğraf bulunması gerekiyor. Büyüklüğü 240 kb geçmeyecek.

2. Vize görüşmesi için randevu alınız:
Vize Bilgi Servisini, 0212-340-4444 numaralı telefondan arayarak, 20 Amerikan Doları veya karşılığı Türk parasını kredi kartınızla ödeyerek randevu alabilirsiniz. Ödemenizi kredi kartı ile yapamamanız durumunda İş Bankası’na ödeme yapabilir, bankadan alacağınız dekontun alt kısmında yazan PIN numarasıyla randevu talebinde bulunabilirsiniz. İş Bankası’ndan alınan PIN numarası satın alındığı tarihten itibaren bir yıl süre ile geçerlidir. Ayrıca, bir PIN numarası ile ayni evde yasayan aile bireylerinden en fazla 5 kişiye randevu alabilirsiniz.

PIN numarası aldığınız günün ertesinde Vize Bilgi Servisini arayarak (0212-340-4444) konsolosluk görevlisiyle mülakat için randevu alınız. Vize Bilgi Servisi, Pazartesi-Cuma günleri arası sabah 8.30 dan akşam 18.00’a kadar hizmet vermektedir.

3. Vize Başvuru Ücretini Ödeyiniz: Kişi başı 160 Dolar

Göçmen olmayan vizeye başvurabilmeniz için Türk Ekonomi Bankası (TEB) şubesine vize ücretini yatırmanız gerekmektedir. Banka, bu ödemeniz karşılığında size bir dekont verecektir. Bu dekontu başvuru evraklarınıza eklemelisiniz. (Dekont olarak sadece orjinal müşteri nüshasını getirmeniz gerekmektedir. Bunun haricindeki nüshalar hatta banka tarafından verilen “Aslı Gibidir” damgalı suretler de kabul edilmeyecektir.) Bu sadece başvuru ücreti olduğundan, vize alamamanız durumunda iadesi yapılmamaktadır.

4. Randevu günü:
Mülakat ve parmak izi vermek üzere size verilen randevu günü ve saatinde Konsolosluğa geliniz. Bazı başvurularda gerekli görülebilecek idari işlemler nedeniyle vizenin basılması gecikebilir. Böyle bir durumda başvuru sahibi mülakat sırasında bilgilendirilecektir.
Not: Konsolosluğumuzda otopark olmadığını belirtmek isteriz. Lütfen ulaşımınızda bunu dikkate alınız.

5. Vize görüşmesine gelirken getirilecek belgeler:

  • internet üzerinden doldurulmuş elektronik başvuru formu DS-160' ın barkodlu onay sayfasının çıktısı
  • Bir adet fotoğraf - elektronik forma yüklenemediği durumlarda  
  • Vize başvuru ücretinin ödendiğine dair banka dekontu
  • Personel/kurum kimlik kartı; maaş bordrosu, banka hesabı, banka cuzdanı gibi gelirinizi gösterir evraklar; şahsınıza veya ailenize ait mal-mülk tapuları; vergi beyannamesi, şirket personeline ait maaş bordroları, bankadaki para akışını gösteren banka cüzdanları, yıllık bilanço veya gelir-gider tablosu, kar-zarar tablosu, imza sirküleri, ticaret odasi kaydı gibi şirketinizin finansal durumuyla ilgili belgeler.

6. Başvuru sahibi, mülakat sırasında Türkiye ile olan sosyal, ekonomik, ailevi ve profesyonel bağlarının güçlü olduğunu ve kısa bir ziyaretten sonra Türkiye’ye geri döneceği konusunda Konsolosluk yetkilisini ikna edebilmelidir. Bütün göçmen olmayan vize başvuru sahiplerinin parmak izleri görüşme sırasında alınacaktır.

Başvuru Sonrası:

Mülakatınız sonunda eğer vize başvurunuz onaylandıysa, pasaportunuz UPS (United Parcel Service) tarafından sağlanan kurye servisi ile size ulaştırılacaktır. UPS le gonderilen pasaportlar ev yada iş adresinize mülakat gününden 2-5 gün arasında ulaştırılacaktır. (kurye servisi Türk bayramları ve resmi tatiller dışında Cumartesi günü de calışmaktadır). Başvuruların yoğun olduğu zamanlarda bu süre biraz aşılabilir.


Not: Yazının pek çok yerinde İstanbul Amerikan Başkonsolosluğu sitesinden alıntı yapılmıştır. Ayrıntılı bilgi için: http://turkish.turkey.usembassy.gov/gocmen_olmayan_vize_ist.html