2 Mart 2008 Pazar

Yige doubu neng shao (Not One Less)

Bu kez yine bir Çin filmini sizlere tavsiye etmek istiyorum. Konusu genç bir öğretmen olduğu için dikatimi çeken bu yapım bir kez daha Doğu kültürüne yakınlığımızı pekiştirdi zihnimde.
Wei, 13 yaşında genç bir kız. Komşu köyün öğretmeni bir aylık izne çıkınca kendisini yedek öğretmen olarak buluyor. Köyün tek katlı, tek sınıflı, birleştirilmiş sınıfında eğitim yapmak hiç de kolay olmuyor. Gitmeden önce diğer öğretmen tane tane saydığı 28 tebeşiri kendi yokluğunda her güne bir adet tebeşir düşecek şekilde tutumlu bir şekilde kullanmasını tavsiye ediyor. Fakir bir okul olduklarını ve tebeşirden başka malzemelerinin olmadığını da hatırlatarak. Bir de geri döndüğünde çocukları bir tane dahi eksik bulmak istemediğini sıkı sıkı tembihliyor.
Bir kaç gün sonra köyün muhtarı çocuklardan birinin hızlı koştuğunu keşfediyor. Şehirden gelen Antrenörleri çocuğu şehre götürmeleri için ikna ediyor ama bizim genç stajer ikna olmuyor. Her ne kadar çocuğu köyün bir ucunda saklasa da gitmesine engel olamıyor.
Bir başka gün, fakir bir ailenin çocuğunun da çalışıp para kazanmak için şehre gittiğini öğreniyor. Ardından şehre gidip çocuğu bulmaya çalışıyor. Tabi bu iş sandığımız kadar kolay olmuyor. Önce otobüs için para bulması lazım, bunun için çalışması lazım. Şehre gitse bile koca şehirde çocuğu ara da bulasın. Ardından duvarlara astığı ilanlar, tv istasyonun kapısında sabahlamalar vs vs.
Köy insanının tüm sıcaklığını, yokluk içinde mucizeler yaratan inanmış öğretmenlerin hikayesini izlemek istiyorsanız, bu filmi kaçırmayın.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Hocam nereden buluyorsun bu filmleri?
Netflix aboneligin falan mi var?
Kutuphanelerden mi buluyorsun?

Her seferinde guzel filmler tavsiye ediyorsun ama bir de nerden nasil bulacagimizi soylesen de biz de temin etsek.

Selamlar

Smart Learning Hub dedi ki...

hepsi Netflix'de mevcut :)

Adsız dedi ki...

merhaba, Bu filmi Public library den cocuklar icin almistim. Film alt yazili oldugu icin,Onlar sikildi. Fakat ben begenmistim.
Bana kalsa bu film inanmis bir ogretmenin hikayesinden cok, parasini tam alma gayretindeki bir ogretmenin hikayesiydi.
Cunku,Giden ogretmen cocuk basina para aldigi icin cocuklarin hepsinin geri dondugunde orada olmasini istedigini hatirliyorum.
13 yasindaki cocuk ogretmenin de,egitimcilik konusunda pek bilgisi ve tecrubesi de yoktu.
kiremit basina alacaklari paranin hesabini yaparak cocuklara math ogretmesi de cok hostu.
Selamlar
Umm Eyyub