Türkiye’de sıcak bir gündem tüm dünyanın gözlerini bir anda ülkemize çevirmiş durumda. Öyle ki, Amerika’da bile haber kanallarında ilk sırada Türkiye Başbakanı İngiltere’de şunları söyledi tarzından haberler yer alıyor. Dünya ve dünyanın merkezi Amerika’da siyasi gündem Türkiye’yi yöneten liderlerin ağzından çıkan bir çift söze kilitlenmiş durumda. Haber programları, tartışma programları bölgeyi daha yakından inceleme altına alarak konuyu derinlemesine tartışır hale geldiler.
Geçtiğimiz günlerde NPR radyosunda rastladığım bir diyalogda Irak’taki gelişmeler tartışılırken konu birden Valley of The Wolves (Kurtlar Vadisi) filmine doğru kaydı. Filmin Türk insanı üzerindeki etkileri ve olayların filmin senaryosuyla taşıdığı benzerlikler tartışılıyordu. Yüzümde birdenbire gülümsemeye neden olan bu diyalog, bana Amerikan kamuoyunun son dönemde gelişmeleri ne kadar yakından takip ettiğinin de ipuçlarını veriyordu.
Amerika’da ‘sözde’ Ermeni soykırımının kongrede gündeme gelmesiyle birlikte halk arasında bir görüş ayrılığı ortaya çıkmış durumda. Konuyu taraflı bir şekilde ele alan Los Angeles Times gazetesinin internet sitesine bırakılan okuyucu yorumlarından bazılarını aktarmak istiyorum:
Bir okuyucu, Amerika’nın bu konuda taraf olmasını istemediğini söylüyor. Nasıl ki, Irak’ta Amerikan Ordusu ne arıyorsa, bu konuda da Amerika’yı doğrudan ilgilendirmediği için taraf olunmaması gerektiğini vurguluyor.
Bir diğeri, soykırımın asla affedilmemesi gereken bir suç olduğunu ve bu sebeple kongre kararını desteklediğini belirtirken, bir başkası ise Türkleri tanıdığını, Osmanlı Devleti’nin böyle bir niyeti olsaydı bunu seneler öncesinden sistemli bir şekilde yapabilecek güce sahip olduğunu ve konunun tarihi kaynakların iyi bir şekilde incelenmesinden sonra tartışılması gerektiğini savunuyor.
Sanıyorum, tüm bu görüşler Amerikan toplumunun ülkemizde sanıldığı kadar dünyayı takip etmekten geri kalmadığının da bir göstergesi. Ancak hatırlatmadan geçmeyelim, Los Angeles Times gazetesinin Ermeni soykırımı ifadesini kullanmasında California eyaletinde 300bin dolayında Ermeni yaşıyor olmasının payı büyük. Bu yüzden yazıyı kaleme alan kişinin Ermeni olması, Ermeni dostlarının olması ya da Ermenileri Türklerden daha iyi tanıyor olması da göz ardı edilemez. Yeri gelmişken, bu bölgede yaşayan Ermenilerin de Amerika’da uydudan yayın yapan Türk televizyonlarını takip ediyor olmaları bizleri şaşırtan bir diğer konu.
Özetle, Türkiye’de olup bitenler bir şekilde Amerika’da yankı buluyor ve bizler kendimizi ifade edebildiğimiz sürece gerek Ortadoğu’da gerekse de Ermeni soykırımı meselesinde sözüne daha fazla itibar edilen bir toplum olabileceğiz.