4 Şubat 2007 Pazar

Kavanozdaki Adam

1987 yılında TRT’de 4 bölümlük dizi film halinde yayınlanmak üzere çekilen bir başyapıt. Yönetmenliğini Mesut Uçakan’ın üstlendiği filmin başrollerinde Ahmet Mekin, Metin Serezli, Nevra Serezli gibi türk sinemasının güçlü oyuncularını görmekteyiz. Türkiye’nin ilk bilim-kurgu sinema filmi olarak belleklerde yer edinen bu film aynı zamanda düşünsel planda Türk sinemasında farklı bir duruşa sahip.
 
Konusuna gelince, Semih Şerifoğlu, oğlunu kaybetmesinin ardından ölüm olgusuna yoğunlaşan ünlü bir yazardır. Aniden baş gösteren ve onu ölümün eşiğine getiren rahatsızlığına, beyninde büyüyen bir tümörün neden olduğunu öğrenir. Beyin nakli üzerine araştırmalarıyla uluslararası şöhret kazanan Prof. Kenan Aksal' in yaptığı ameliyatla, yazar Şerifoğlu' na okuma-yazma bilmeyen bir kan davası kurbanının beyni nakledilir. Şerifoğlu, ameliyatın ardından kendini, taşıdığı beynin sahibi Mehmet Ekinci olarak bilir ve bedenini yadırgar. Prof. Aksal için bu beklenmedik bir sürpriz değildir. Onu bekleyen sürpriz ise, yoğun çalışmaları yüzünden ihmal ettiği ailesinde yaşanan faciadır. Üstelik hayatını bağladığı çalışmaları katliam ve canavarlıkla suçlanmasına neden olacaktır.
 
Film aynı anda birden fazla unsuru bünyesinde bulundurmasıyla farklı arayışlardaki izleyiciye hitap etmeyi başarıyor: Bilim-kurgu, drama, yer yer aksiyon ve gizliden filizlenen bir romantizm. Sorgulayıcı üslubuyla zihinlerde soru işaretleri bırakan film, çağımızın en büyük açmazlarından birini çarpıcı sonuçlarıyla gözler önüne seriyor: Kariyer uğruna ailesini ihmal eden bir tip doktoru ve sonrasında sebep olduğu facia ile hem kendi dünyasının hem de çevresinin yaşadığı bunalımlar filmin ana temasıyla gelişen yan hikayecikler...Bununla beraber, insanoğlunun ölümden kaçtıkça daha bir çözümlenemez açmazlara gark olduğundan dem vuran film, sanırım yıllar geçtikçe ele aldığı konu itibariyle kendini muhafaza etmeye devam edecek. Türk sinemasının günü birlik kazanımlardan öte kalıcı eserlerden de bırakabileceğinin de aslında güzel bir göstergesi.

Hiç yorum yok: