1 Ocak 2019 Salı

Amerika'ya Dair Bilmeniz Gereken 100 Şey

100 diye yola çıkmışım ama bu kadar yazabilmişim: Vize alabilmeniz için yüzyüze görüşmek zorunda kalacağınız tek konsolosluk Amerikan konsolosluğudur. Diğer ülkeler, özellikle turist vizesi için ajentaların temsilcileri aracılığıyla vize verebilmekteyken A.B.D. bu uygulamayı 11 Eylül saldırılarından sonra kaldırmıştır.

Ülke 50 eyaletten teşekkül etmektedir. Başkent Washington D.C. eyalet değildir, ülkenin başkenti olarak belirlendiğinde komşu iki eyalet Virginia ve Maryland'in toprak vermesiyle kurulmuş özel statüye sahip bir yerleşim yeridir.

Yine güvenlik gerekçesiyle hem konsoloslukta, hem de gümrükte her iki baş parmağınızın izi alınarak karşılaştırma yapılmaktadır.

Amerika'da zorunlu eğitim 13 yıldır. Anaokulu zorunlu olmakla beraber, 16 yaşına gelen bir genç istediği takdirde lise eğitimini yarıda bırakabilir. Bu nedenle kimi şehirlerde lise terk öğrenci oranı yüzde 60'ları bulmaktadır.

Eğitim ücretsizdir. Her öğrenci -eğer yürüme mesafesinden uzakta yaşıyorsa- okula servisle gelme hakkına sahiptir ve ihtiyaç sahibi öğrencilere ücretsiz öğle yemeği verilmektedir.

Ülkenin her yerinde okul otobüsleri sarı renklidir ve her durumda geçiş hakkı önceliğine sahiptir.

İlk eyalet ülkenin Doğu kısmında yer alan Delaware'dir. Bu özelliğinden dolayı eyalet vergisi (state tax) bulunmamaktadır.

Her eyalet kendi içinde bağımsız bir hükümete sahiptir. Hükümetin başında eyalet valisi bulunmaktadır. Her eyalet, temsilciler meclisinde seçilmişler tarafından temsil edilmektedir ve dış işlerinde Federal Hükümete bağlıdır.


Ülke genelinde karayolları oldukça gelişmiş olup, kimi yerlerde hane başına düşen araç sayısı 2'den fazladır.

Otomobil kullanımının bu denli yüksek olduğu bir ülkede, toplu taşımacılık -belki de ihtiyaç duyulmadığından- Avrupa ülkeleri kadar gelişmemiştir.


Toplu taşımacılığın en yüksek tercih edildiği New York, Washington D.C. gibi şehirlerde bile bu oran yüzde 50'leri aşmamaktadır.

Amerika'ya köle olarak gelen zencilerden bir grup Afrika'ya geri dönerek Liberia isminde bir ülke kurmuşlardır. Bu ülkenin bayrağı tek yıldızlı Amerikan bayrağı şeklindedir ve resmi dili İngilizce'dir.


Ağırlık, uzunluk, hacim birimleri metrik değildir. Belki de dünyada metrik sistem kullanmayan tek ülke A.B.D.'dir denilebilir. Hala kilometre yerine mile, kilogram yerine pound, hacim yerine galon kullanan bu ülke vatandaşları haliyle yurtdışına çıkınca şaşkınlık yaşarlar tıpkı bizim Amerika'ya geldiğimizde yaşadığımız şaşkınlık gibi.


2010 yılından itibaren Avrupa Birliği ülkelerine ithal edilen ürünlerde metrik sistem bulunması zorunluluğu doğduğundan Amerikan mallarının hepsinde ölçü birimleri hem eski haliyle hem de metrik sisteme çevrilmiş haliyle yer almaktadır. Bu yakın bir zamanda kademeli bir şekilde metrik sisteme geçmek için bir altyapı hazırlığı olarak düşünülebilir.

Amerika'da dükkanların, iş yerlerinin, bankaların kapıları daima dışarıya doğru açılır.

Hiç yorum yok: