13 Kasım 2012 Salı

Adam Dertli

Artan şiddet olaylarına kişisel bir tepki:
Resimdeki yazı
İngilizce: Our Children are being MURDERED in the streets of Philadelphia and nobody is UPSET!
Türkçe: Her gün Philadelphia sokaklarında onlarca çocuk öldürülüyor ama kimse ÜZGÜN değil.

11 Kasım 2012 Pazar

Şükran Günü (thanksgiving)

Bir ekmek firması yaklaşan şükran günü nedeniyle ambalajın üzerine hristiyanlığın üç farklı mezhebinin ve yahudiliğin dualarını koymuş. Bana oldukça ilginç geldi.


Laz parking

Philadelphia'a bir otopark işletmesi. Sahipleri laz mı acaba?


7 Kasım 2012 Çarşamba

Amerikanın Seçimine Dair Kısa Bir Değerlendirme

Hatırlayacak olursanız, bundan iki hafta kadar önce Obama mı Romney mi? diye sormuş, seçimleri kılpayı da olsa Obama alır demiştim. Ama bu kez zorlanacak gibi diye de belirtmiştim. Dün akşam bir ara "yoksa Romney mi" diye endişelenirken batı eyaletler imdada yetişti ve Obama seçimin galibi oldu. Seçimlerle alakalı bir kaç anekdot aktarmadan geçemeyeceğim:
  • Seçimleri yüzde 50 oyla Obama kazanınca kimse kalkıp da, "kardeşim bu nasıl demokrasi sadece yüzde 50'yle seçim mi kazanılırmış hazımsızlığına girmedi. Hatta, Obama benim devlet başkanım değil, ben seçmedim küstahlığı da yaşanmadı. Onu da geçtim, Romney kaybettiğini öğrenir öğrenmez "ülkemiz zor günlerden geçiyor, bu yüzden başkan Obama'ya destek olmalıyız" türünden açıklamalar yaptı.
  • Seçim zaten başlı başına ilginç bir olay. Başkanlık sistemi olduğu için Türkiye'deki sistemle birebir mukayese etme imkanı da yok. Ancak bu seçimlerde, Türk medyasının da yoğun ilgisinden olsa gerek biraz da sistemin nasıl işlediğine muvaffak olduk gibi gözüküyor.
  • Seçimleri internetten canlı yayınlayan bir Amerikan kanalı bulmakta zorlandığım için, AlJazeera'yi izledim ve hiç de pişman olmadım. Adamlar Doha'dan yayın yapıyor olmalarına karşın kurdukları onlarca canlı bağlantıyla sanki Amerika'nın içinden seçimi aktardılar. Bence büyük bir televizyonculuk deneyiminden yüz akıyla çıktılar.
  • Seçmenlerin sabahın erken saatlerinde sandık merkezlerine akın ettiklerini görmek keyifliydi. Resim çekme şansım olmadı ama, siyah vatandaşların Obama'ya sahip çıkması önemliydi. Son iki seçimdir Amerikan seçmeni katılım oranıyla rekorlar kırıyor.
  • Sandık merkezlerinin kilise, apartman kompleksi gibi yerlerde olması da önemli bir ayrıntıydı benim için. Türkiye'de camide oy kullanalım dense kopacak kıyameti hayal bile edemiyorum.
  • Philadelphia'da yüzde 90'a varan katılım olmasını rakip partililer seçimlere hile mi karıştı diye yorumlamışlar. Orasını bilemem ama Amerika'da bile seçimlerde hile konuşuluyorsa Türkiye hiç artislik yapmasın derim ben.
  • En nihayetinde, Barack Hussein Obama yeniden başkan seçildi. Sadece Amerikan halkını değil, tüm dünyayı etkileyecek derecede öneme sahip bu sonucun tüm dünyaya hayırlı olmasını diliyorum.