29 Eylül 2012 Cumartesi

Amerikan Marketlerinde Kupon Uygulaması

 
Amerika'da yaygın olarak kullanılan bir alışveriş kuponu hadisesi var. İndirim kuponu olarak da tarif edebileceğimiz bu uygulama çoğu alışveriş merkezinin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Öyle ki, her alışverişten sonra size kupon var mı diye soruluyor mutlaka.
Kuponları bazen gazete, dergi sayfalarından bulabileceğiniz gibi bazen de belli bir miktar alışveriş yaptığınızda belli ürünlerde ya da genel kuponlara sahip olabiliyorsunuz. Amerika'da bu işi çılgınlık mertebesine getirmiş ev hanımlarından bazılarının kupon kitapçıkları tuttuğunu, alışverişe çıkarken bu ürünlerden almaya gayret gösterdiklerini biliyorum.
Resimde gördüğünüz kupon da geçenlerde ev alışveriş yapınca elimize geçti. Bir dahaki alışverişte 5 dolarlık bir indirim sağlayan bu kupon ister istemez müşteride bir daha gelme ve aynı yerden alışveriş yapma duygularını depreştiriyor.



26 Eylül 2012 Çarşamba

Live and Become (Va, Vis et Deviens) filmi üzerine

 
Dünya Sineması'na verdiğimiz uzun bir aradan sonra farklı konusu ve dikkat çeken oyunculuğuyla Live and Become isimli filmden sizlere kısaca söz etmek istiyorum. Filmin Türkiye'de gösterilip gösterilmediğini bilmediğim için Türkçe adını bilemiyorum o yüzden uluslararası arenada tanınan iki ismini (İngilizce ve Fransızca) yukarıya yazdım ki arayıp bulmanız kolay olsun diye. Fransız yapımı bu film, Romanya doğumlu bir yönetmen tarafından çekilmiş. Filmin kısaca hikayesi: Etiyopya'da çatışmalar arasında kalan bir grup Yahudi'nin İsrail gizli servisi tarafından düzenlenen bir operasyonla kurtarılıp İsrail'e yerleştirilmesini konu ediniyor. 80'li yıllarda yaşanmış gerçek bir hikayeden yola çıkan film, Yahudilerin arasına karışan Hristiyan bir çocuğun İsrail'e gidişini ve evlat edildikten sonra yaşadığı sorunları çok güzel bir biçimde izleyiciye aktarıyor.
Film, bir döneme tanıklık etmesinin yanında, çok da fikir sahibi olmadığımız Etiyopya Yahudileri'ne ve oradan da İsrail'deki günlük hayata dair pek çok ipuçları içermesi açısından izlenmeye değer. Sürece biraz uzun da olsa, film yaşadığı toplumda farklı olmanın beraberinde getirdiği problemleri ve günümüz insanının ırkçılık problemi yüzünden yaşadığı sorunları yalın bir dile anlatmayı beceriyor. Film hakkında ayrıntılı bilgi almak isteyenler için: http://www.imdb.com/title/tt0388505/

24 Eylül 2012 Pazartesi

Huzur Sokağı Birinci Bölüm

Evde pek dizi izlemeyiz aslında (Seksenler ve Leyla ile Mecnun hariç) ama gelin görün ki bir pazar günü neredeyse beş saate yakın bir zamanı Huzur Sokağı'nın ilk üç bölümünü izleyerek geçirdiğimize göre bu işte bir iş var demektir.
Aslında biliyorum ki diğer pek çok dizi de eğer bir yakalayıverse bizi eminim bırakmayacak ve biz bu yüzden hiç bir yeni diziye başlamama kararı almıştık. Dün, belki meraktan belki de Huzur Sokağı'nın yüklendiği misyondan dolayı diziyi izlemeye koyulduk.
Kutsi'nin seslendirmesini yapan kişinin aynı zamanda Polat Alemdar'ı seslendirdiğini bilmek her ne kadar başlarda soğuk geldiyse de bir süre sonra dizinin hikayesine kendimizi kaptırdığımızı fark ettik. Şule Yüksel Şenler'in aynı adlı eserinden günümüze uyarlanan bu dizi, vakti zamanda Birleşen Yollar ismiyle de film olarak çekilmiş. Roman satış rekorları kırmış, dizi de şu anda reytinglerde birinci sırada.
Kitabı okumadığım için bir karşılaştırma yapamayacağım ama bildiğim kadarıyla Şule Hanım eserin özüne sadık kalınacağı sözünü aldığı için projeye onay vermiş. Merak edenler dizinin ilk bölümünü şuradan:
 
Birleşen Yollar filmini de buradan izleyebilirler:

22 Eylül 2012 Cumartesi

Kredi Geçmişini Öğrenmek

Amerika'ya ilk gelen bir kimse yeterli kredi geçmişine sahip olamadığı için sıradan Amerikalıların sahip olduğu haklara bir anda kavuşamaz. Bunun için sırasıyla:
  • sosyal güvenlik numarasına sahip olmak (çalışma izni gerekiyor)
  • kredi kartı açtırmak
  • kredi kartlarını zamanında ve limitleri zorlamayacak şekilde kullanmak
gerekmektedir. İyi bir kredi geçmişine sahip olan kimseler ev, araba ve banka kredisi almakta zorlanmazlar. Kredisi iyi olmayanlar en iyi ihtimalle yüksek faizler ödeyerek ya da bir kefil bularak bu imkanlardan yararlanabilirler.

Pek çok kimse de kredi puanının ne olduğunu öğrenmek ister. Bunun için ücretli hizmet veren Kredi Kuruluşları olduğu gibi, benim de şahsen uzun zamandır kullandığım ücretsiz siteler de mevcuttur. Örneğin: www.creditkarma.com gibi.

16 Eylül 2012 Pazar

Kutsal Yolculuk : Hicret

Ramazan ayında söz etmek istediğim ama bir türlü fırsat bulamadığım bir programdan söz etmek istiyorum. Star Tv ekranlarında Ramazan ayı boyunca her gün yayınlanan bu sıradışı ve benzersiz program bence her türlü övgüleri hak ediyor. Bir nevi Survivior fikri gibi gözükse de ekibin yolculuk boyunca ortaya koyduğu performans ve samimiyet bu algıyı tamamen altüst ediyor ve bence asıl amacına da ulaşıyor. Oturduğunuz koltuktan sizleri asırlar öncesinde kutsal bir yolculuğa çıkartan bu programı düşünenleri, gerçekleştirenleri ve yüzlerce kilometre yol katedip türlü meşakkatlere katlanan ekibi tebrik ediyorum. Merak edenler için link:

10 Eylül 2012 Pazartesi

Hunger Games (Açlık Oyunları) filmi üzerine

Uzun zamandır Amerikan sinemasına uzak duruyordum. Belirli bir nedeni yok ama gurbette olunca insan daha çok ülkesine dair şeyler duymak, görmek ve izlemek istiyor. Bunun bir yansıması diyebiliriz. Bir de son dönem Amerikan sinemasında öyle ahım şahım süper izlenmeli diyebileceğim filmler de yok gibi. Hunger Games önce çok satan bir kitap olarak sonra da sinema filmi olarak karşımıza çıktı. Karşılaştığım yorumlar da olumlu olunca oturup izleyelim diye düşündüm.
Filmi izlerken karmaşık duygulara gark oldum diyebilirim. Filmin ilk kısmında fantastik bir bilim-kurgu izlenimi edinirken, ilerleyen dakikalarda filme dair hislerim değişti. Yer yer Truman Show tadında izlediğim film beni dünyaya ve hayata dair farklı düşüncelere sevk etti diyebilirim.

Kırmızı Işıkta Yakalanmak

Philadelphia'da yaşamaya başladığımdan beri (şeytan kulağına kurşun) hiç trafik polisi durdurmadı, hiç de ceza puanı almadım diye içinden geçirmiştim ki, an itibariyle evime kırmızı ışıkta geçtiğim bilgisi ulaştı. Posta kutusunda Red Light Camera Program yazısını okuyunca Allah Allah, bir yanlışlık mı oldu acaba diye aklımdan geçirdim.