14 Şubat 2009 Cumartesi

İspanyolca Nasıl Öğrenilir?

Bu yazımızda genelde dil öğrenme özelde de İspanyolca dili üzerinde durmaya çalışacağız. Günümüzde dil bilmenin önemini hemen herkes çok iyi bilir. Ancak, ülkemizde bir türlü yabancı dil bilenlerin sayısı artmak bilmez. Bunun arka planına hep yakındığımızda geçerliliğini yitirmiş dil öğrenme teknikleri, yabancı dilin çoğu zaman mecburi bir dersmiş gibi algılanması, pratik imkanının olmyaşından kaynaklanan bir çok neden karşımıza çıkar. Fakat günümüzde internetin artık bu denli yaygınlaştığı bir zamanda dil öğrenmek oldukça kolay ve eğlenceli bir hale dönüştü dersek sanırım yalan söylemiş olmayız. Bu nedenle sizlere aşağıda sunacağım kaynakların hepsi interneti ve boş zamanını dil öğrenerek değerlendirmeyi düşünenlere faydalı olacaktır düşüncesindeyim.
Yabancı Dil Öğrenme Siteleri:
BBC Languages: Onlarca dilde yayın yapan BBC Televizyonu, aynı zamanda oldukça geniş bir dil öğrenme portalına sahip.
Livemocha: Yeni nesil dil öğrenme sitesi. Her gün sayısı artan milyonlarca kullanıcısıyla aynı zamanda interaktif dil pratiği imkanı da sunan Livemocha, ücretli hizmetlerinin yanında oldukça geniş ücretsiz kaynaklara da sahip.
Learner.Org: Kar amacı gütmeyen eğitim kuruluşu Annenberg tarafından sunulan sitede İngilizce, İspanyolca, Almanca ve Fransızca olarak hazırlanmış dizi filmler sayesinde hem eğlenerek yabancı dil öğrenmeniz mümkün.
Language Guide: Wikipedia benzeri bir mantıkla kurulmuş sitede tamamen gönüllü kimseler tarafından hazırlanmış dil öğrenme modülleri yer almakta. Sitenin güzel tarafı, öğrenmek istediğiniz dili kendi anadilinizde öğrenme fırsatı veriyor olması.
İspanyolca Öğrenme Siteleri:
Yerküre'de en çok konuşulan dillerden İngilizce ve İspanyolca öğrenebilmeniz için Google'da arama yaptığınızda karşınıza milyonlarca sonuç çıkacaktır. Ama burda önemli olan en düşük maliyetle en hızlı sürede yabancı dil öğrenmek olduğu için dikkatin dağılmaması, mümkünse bir kaynak takip edildikten sonra diğer kaynaklara başvurulmasıdır. Eğer anadiliniz İngilizce ise ya da İngilizceniz çok iyi bir seviyede ise artık internet sizin için bulunmaz bir nimettir ve yeni bir dil öğrenmek için günde yarım saatinizi bile ayırarak çok kısa bir sürede yabancı dilinizi geliştirebilirsiniz. Yazımızın başlığı İspanyolca öğrenmek olduğu için, doğrudan ispanyolcaya yönelik web sitelerini gözden geçirelim:
www.ispanyol.com: Türkiye'nin ilk ve tek ispanyolca öğrenme sitesi sloganıyla yola çıkan sitenin en büyük avantajı hiç şüphesiz Türkçe olması.
Study Spanish: İspanyolca gramer denilince en derli toplu ve kapsamlı web sitesi. Ücretli derslerin yanısıra ücretsiz olarak sunulan konu anlatımları, podcast'ler ve küçük sınavlar ile başvuru kaynağı.
Spanish Dict: Livemocha benzeri, ancak daha ziyade İspanyolca öğrenmeye odaklı bu site, online ders anlatımları ile sınıf ortamını ayağınıza getirme iddiasında. Aynı zamanda konu tekrarları, online testler ve başvuru kaynakları ile de İspanyolca öğrenmek için büyük bir fırsat.
Texas University: İspanyolca gramer'de belli bir seviyeye gelmiş olanlar için kapmsalı pratik yapma imkanı sunan site İspanyolca konuşulan farklı ülkelerdeki aksanlar ve diyalektleri görme açısından güzel bir çalışma.
Bunların dışında elbette bir gramer kitabı alıp önce belli başlı konuları öğrenmek de faydalı olacaktır. Türkçe ve İngilizce bilenler için İspanyolca üçüncü bir olarak oldukça isabetli bir tercih olacaktir. Zira gramer yapısındaki benzerlikler, ortak kelimeler ve İspanyolca'da kelimelerin yazıldığı gibi okunması bir İngilizce'de karşılaştığımız zorlukları çok kısa sürede aşmamıza vesile olduğu için motivasyonunuzu da artıracaktır.
Şimdiden başarılar...