20 Ocak 2009 Salı

Amerika'nın Yeni Başkanı Barack Hussein Obama

Çoğunuzun bildiği üzere Kasım ayında yapılan seçimleri kazanan Obama, bugün milyonlarca Amerikalı'nın katılımıyla yemin etti ve resmen göreve başladı. Yemin töreniyle ilgili gözüme ilişen bir kaç konuyu paylaşayım istedim.
  • Her şeyden evvel günler öncesinden ülke genelinde büyük bir heyecan olduğunu söylemeliyim. Tarihe tanıklık etmek isteyen Amerikalılar, Washington D.C. bölgesindeki otelleri doldurdular, karavanlarıyla yollara koyuldular ve trafiği kilitlediler. O kalabalık gerçekten görmeye değerdi.
  • Amerika'nın bugüne kadar şahit olduğu en önemli devir teslim töreninde Başkan Bush da yerini aldı. Kamera zaman zaman hem eski başkana hem de Bill Clinton ve eşine dönerek yüz ifadelerini ekranlara yansıttı. Bush'u izlerken aklından neler geçiyor diye düşünmeden edemedim.
  • Yemine başlarken tam adıyla- Barack Hüseyin Obama- olarak anons edilen ve ismini kendi ağzıyla tekrar eden Obama için Hüseyin ismi kampanya süresince hep aleyhine kullanıldı. Hatta Başkan seçildikten sonra Batı eyaletlerden birinde bir kilise : Amerika, artık müslüman bir Başkanımız var, bu büyük bir günah diye tabela asmıştı.
  • Konuşmasına Başkan Bush'a teşekkür ederek başlayan Obama, bizler bu ülkenin Hristiyan, Müslüman, Yahudi, Hindu ve ateist vatandaşları diye devam ederek din olgusuna da bir şekilde vurgu yapmış oldu.
  • Konuşmasında Müslüman ülkelere doğrudan To Muslim Countries şeklinde seslenen Obama, ülkesinin halen savaşta olduğunu, ekonominin büyük bir sıkıntı içinde bulunduğunu ve en kısa sürede karşı karşıya kaldıkları tüm sorunları çözeceklerini, Amerikan halkının bundan bir şüphesi olmaması gerektiğini söyledi.
  • Son olarak, milyonlarca insanı bir meydana toplayan Amerikan hükümetinin güvenlik için son derece yüksek önlemler aldığını söylemeye gerek yok sanırım. Ancak, yine de tüm bunlar hala insanların zihninden suikast şüphesini silememişti. Çok şükür, böyle bir hadise yaşanmadı.